donderdag 28 februari 2013

Februari


Na een winterse Februari met de nodige kou, sneeuw en regen begint het nu voorjaar te worden. Sneeuwklokjes bloeien volop, de vroegste crocussen kleuren al zacht-lila en er barsten nieuwe groeischeuten uit de grond naar boven. Zoals bij de rabarber in de middentuin (zie foto). Wonderlijk zoals het blad ligt opgevouwen in een gave ronde knop, om zich daarna uit te kreukelen boven op een vlammend rode steel tot wat straks een enorme gladde groene bladparaplu zal worden.
Een van de Chimonanthus boompjes ziet er nog slecht uit maar de andere twee zijn nu volop in bloei gekomen. Vooral van dichtbij bekijken, ze ruiken heerlijk. De Chimonanthus yunnanensis staat tegenover de rolstoelstalling bij de ingang van de tuin, de Ch. praecox verschuilt zich achter een grote bonte hulst bij het hoekje van de kas tussen de middentuin en de thematuin.
Het gewone onkruid is nog in winterslaap maar voor de vrijwilligers valt er toch wel het nodige te schoffelen aan grassen op diverse plekken in de tuin, bijvoorbeeld rondom de terrastegels tussen de sloot en de lavendelbedden, zie foto. Hier is ook te zien dat er veel gesnoeid is, tussen de bomen door zien we roeiers met hun boot bij het botenhuis aan de overkant van het kanaal.