woensdag 31 juli 2013

Juli

Juli, en het is eindelijk zomer geworden. Met af en toe tropische temperaturen zijn we erg blij met het sproeisysteem van de tuin.
Eerst een foto van de bloeiende Ossetong (Anchusa officinalis) in de thematuin.
Ossetong is een familielid van de Vergeet-mij-niet en de Borage, en de wortel bevat een rode kleurstof.
Het thema verfplanten blijft ook volgend jaar en de verwachting is dat de planten dan wat verder uitgegroeid of uitgezaaid zullen zijn.
In de middentuin zijn de vierkanten dit jaar zo decoratief mogelijk gevuld met eetbare bloemen en planten. Sommige vakken zijn in vierkanten verdeeld, andere in cirkels. Op onderstaande foto de bloeiende Leeuwebekken en op de achtergrond het hoekvak met vooral kruiden. De kleurrijke bloementapijten maken de tuin extra aantrekkelijk voor bezoekers.

dinsdag 2 juli 2013

Juni

Het wordt eentonig, maar ook de maand Juni is als zesde op een rij te koud voor de tijd van het jaar. Zou het eindelijk eens echt warm worden? De impatiens (Vlijtig Liesje) helemaal links op de foto van vorige maand is sinds de aanplant alleen maar gekrompen, te koud gehad.
Hieronder een foto van de thematuin tijdens de Hortusdag afgelopen zondag.
Helemaal links vooraan zien we de elegante pluimen van de Reseda luteola (Wouw), een plant uit Zuid-Europa die al duizenden jaren gele kleurstof levert. Daarnaast de Afrikaantjes, die eigenlijk Mexicaantjes zouden moeten heten, ingevoerd door de spanjaarden in de 16e eeuw en waarvan de bloemetjes gebruikt kunnen worden voor het geel verven van stoffen. In het rechtervak staat Isatis tinctoria (Wede), ooit massaal gekweekt voor de blauwe kleurstof uit de wortels maar sindsdien verdrongen door de tropische indigo die dezelfde kleurstof in een veel sterkere concentratie levert.