zondag 30 augustus 2015

Augustus 2015

In Augustus zijn de kolen eindelijk goed gaan groeien met al die warmte en regen. In de vierkante vakken van de middentuin staan twee soorten boerenkool, twee soorten spruitkool, een vak rode kool en een vak savooiekool.
Kool werd al 4800 jaar geleden door de mens als voedingsgewas aangeplant, en intussen is niet meer te achterhalen waar de eerste koolsoort ooit in het wild groeide. Het zou rond de Middellandse Zee kunnen zijn, maar ook op de Britse eilanden (Zeekool, zie weblog juli 2015). Genetisch is er een grote variatie tussen koolsoorten onderling en men is bezig het genoom van alle soorten in kaart te brengen.
Verse kool bevat meer vitamine C dan sinaasappelsap. Kool is ook bruikbaar als medicijn, bijvoorbeeld koolbladeren om wonden te bedekken en te genezen.
Hieronder een overzicht van de vakken met kolen, en het prachtig gekleurde blad van de rode kool.

dinsdag 4 augustus 2015

Juli 2015

De Julistorm heeft gelukkig niet al te veel schade aangericht in de botanische tuin, geen omgewaaide bomen maar wel veel hoge planten die weer rechtgezet en gesteund moesten worden.
In de Middentuin is een Crambe cordifolia met wortel en al omgevallen, een hele prestatie want de wortel is enorm dik en diep. De plant is gesnoeid en de wortel weer diep ingegraven dus volgend jaar kunnen we toch weer genieten van zijn spectaculaire wolk van witte bloemetjes. De bloemetjes hebben als alle koolsoorten vier bloemblaadjes, een kenmerk van de Kruisbloemen familie. De zaden zijn kleine bolletjes, en Crambe cordifolia wordt daarom ook wel 'Bolletjeskool' genoemd.

De andere Crambe in onze tuin is de Crambe maritima (Zeekool), een plant die wat bescheidener is van formaat maar wel eetbaar. De jonge scheuten zijn een minder bekende groente, en ook de stengels kunnen gekookt worden. Zeekool groeit prima in zoute gronden en is in het wild te vinden in de kustgebieden van Europa. De bladeren hebben een interessante blauwgrijze kleur en zien er met hun golvende randen heel fraai uit.
Hieronder een foto van de bloeiende Crambe cordifolia en de glanzende bladeren van de Crambe maritima.