dinsdag 29 september 2020

September 2020

De vrijwilligers werken op dit moment samen met het gewone personeel aan het plaatsen van Hamamelis struiken in verschillende delen van de tuin. Begin dit jaar kreeg de botanische tuin een collectie Hamamelis cultivars (zie het blog van maart) die nog steeds in hun pot wachten op een plaatsje. Daar moet wel eerst plaats voor gemaakt worden, en dus worden andere planten die niet tot de speciale collecties behoren of het niet zo goed meer doen eerst opgeruimd.
Een van de nieuwe plekken is de border naast het grasveld waar zojuist de grote Amerikaans Eik is gesneuveld door een zwamziekte. Daar is dan meteen weer meer licht.
Andere hamamelis planten komen in het bosgedeelte bij de ingang van de tuin.
Hamamelis bloeit al in januari/februari op het kale hout.
Hier is alvast een foto van de Hamamelis japonica 'Zuccariniana' die als eerste van de rij prachtige herfstkleuren laat zien.
Vorig jaar bloeide in de cactus vakken naast de kas een Agave ferox, dit jaar is de hoge bloeistengel te zien van de Agave filifera, zie foto.
De plant zal geen tijd meer krijgen om zijn zaden te laten rijpen, binnenkort moet de kas weer dicht. Na de bloei sterft de plant, maar aan de voet groeien alweer kleine nieuwe agaves.
In de kas bloeit de orchidee Stanhopia saccata. Deze bloemen hebben een heel vreemd uiterlijk met hun wasachtige bloembladeren en lange bizarre lip. De bestuiving gebeurt door een kleine bijensoort die wordt gelokt met de geur van een vrouwtjesbij. Het insect glijdt uit over het gladde opervlak en komt zo langs de plekken waar het stuifmeel gehaald of gebracht moet worden.
De bloemstelen groeien altijd naar beneden, vaak door de wortelkluit heen. De bloemen blijven maar een paar dagen mooi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten