dinsdag 4 augustus 2015

Juli 2015

De Julistorm heeft gelukkig niet al te veel schade aangericht in de botanische tuin, geen omgewaaide bomen maar wel veel hoge planten die weer rechtgezet en gesteund moesten worden.
In de Middentuin is een Crambe cordifolia met wortel en al omgevallen, een hele prestatie want de wortel is enorm dik en diep. De plant is gesnoeid en de wortel weer diep ingegraven dus volgend jaar kunnen we toch weer genieten van zijn spectaculaire wolk van witte bloemetjes. De bloemetjes hebben als alle koolsoorten vier bloemblaadjes, een kenmerk van de Kruisbloemen familie. De zaden zijn kleine bolletjes, en Crambe cordifolia wordt daarom ook wel 'Bolletjeskool' genoemd.

De andere Crambe in onze tuin is de Crambe maritima (Zeekool), een plant die wat bescheidener is van formaat maar wel eetbaar. De jonge scheuten zijn een minder bekende groente, en ook de stengels kunnen gekookt worden. Zeekool groeit prima in zoute gronden en is in het wild te vinden in de kustgebieden van Europa. De bladeren hebben een interessante blauwgrijze kleur en zien er met hun golvende randen heel fraai uit.
Hieronder een foto van de bloeiende Crambe cordifolia en de glanzende bladeren van de Crambe maritima.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten